Banner
Banner

Video

Lista e mbeshtetesve

Te nderuar miq,

Ju faleminderit per kontributin tuaj! Ne kete hapesire do te publikojme listen e mbeshtetesve qe kane ndihmuar financiarisht gazeten.

Mbeshtetesit e deritanishem:

 1. Agim Saracini
 2. Alfred Perlala
 3. Erida Cela
 4. Gjoke Gojcaj
 5. Fatos Nushi
 6. Albulena Rrafshi
 7. Enver Spahiu
 8. Fitim Rashidi
 9. Bekim Sejdiu
 10. Jeton Lleshi
 11. Fahri Petlla
Banner

Bashkimi i Kosovës me Shqipërinë, ose nën mbrojtjen e përhershme të SHBA-ve (Nga Prof.Dr.Mehdi HYSENI)

*** Identiti i kombit shqiptar në Ballkan, është sinonim i ndërlidhur me Shqipërinë Etnike, jo me “Shqipërinë e madhe” (sepse shqiptarët, askujt nga vendet fqinje, nuk i kanë këputur asnjë pëllëmbë territori, por është e kundërta), të patentuar dhe të finalizuar nga industria ballkanike  “lebensraum” e Serbisë së Madhe (1844- 1999) të Ilia Garashaninit…, dhe të Slobodan Milosheviqit.  Ndaj, shqiptarët, asgjë nuk kanë të përbashkët me krijesën e trilluar  paditëse  dhe akuzuese “Shqipëria e madhe”!!!

*** Të drejtën e  Kosovës dhe të  shqiptarëve për t’u bashkuar me Shqipërinë, e garanton Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë, ku thuhet: “ me aspiratën shekullore të popullit shqiptar për identitetin dhe bashkimin kombëtar” (Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë, “Pegi”, Tiranë, 2002, f.5).Prandaj, askush nuk ka të drejtë morale, as ligjore e as demokratike, që këtë të drejtë historike, legjitime, legale, kushtetuese dhe demokratike të popullit shqiptar për bashkim me Shqipërinë, ta shantazhojë, ta kontestojë, ta mohojë dhe ta keqinterpretojë si kërkesë  për krijimin e një “Shqipërie të madhe”! Kjo është tezë  e fabrikuar dhe ndërruar e shovenistëve serbomëdhenj, që është në funksion të drejtpërdrejtë të mbrojtjes  dhe të zgjerimit të Serbisë së Madhe në kurriz të territoreve autoktone të Shqipërisë Etnike.

Derisa Kosova të jetë nën mbrojtjen e Amerikës dhe të NATO-s,  ajo është jashtë çdo rreziku nga Serbia dhe nga Rusia. Mirëpo, në të kundërtën,  në mungesë të këtyre dy faktorëve relevantë ndërkombëtarë, Kosova do të jetë e rrezikuar dhe e sulmuar nga Serbia dhe nga aleatët e saj tradicionalë. Këtë rrezik, që tash, duhet ta mbajnë parasysh, jo vetëm Prishtina dhe Tirana, por edhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe aleatët e tyre evro-perëndimorë.

Për të mos i lënë asgjë rastit, krerët drejtues të Shqipërisë dhe të Kosovës, tani, sa nuk është bërë vonë, duhet të kërkojnë nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe të BE-së (Franca, Gjermnaia, Britania e Madhe, Italia etj.), që të ushtrojnë trysni ndaj Beogradit, Moskës dhe Pekinit, që ta njohin Republikën e Kosovës, në mënyrë që t’i njihet subjektiviteti juridik ndërkombëtar nga ana Këshilli të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

Në rast dështimi të një formule të tillë në relacionin Uashington, Bruksel, Beograd, Moskë dhe Pekin, atëherë alternativa e vetme politike dhe juridike, është bashkimi I Kosovës me Shqiërinë. Formulë afatgjatë, e drejtë, legjitime  dhe racionale kjo,  që do të mbyllte përgjithmonë  aspiratat dhe pretendimet e Serbisë, të ripushtonte Kosovën e Shqipërisë. Këtë opcion, do të duhej ta mbështesnin edhe SHBA-të edhe partnerët e saj të BE-së, në mënyrë që në afat të gjatë, të shpëtonin dhe siguronin edhe Kosovën, edhe Shqipërinë, si një shtet të përbashkët në Ballkan, i cili do të ishte në përputhje të plotë, edhe me të drejtën historike, edhe me të drejtën ndërkombëtare. Ndryshe, Serbia kurrë nuk do të pranojë, që të heqë dorë  nga rikolonizimi i Kosovës. Këtë e provon edhe Kushtetuta e saj në fuqi, ku thuhet se “Kosova është pjesë e pandashme e Serbisë”. Pra, derisa në Kushtetutën e Serbisë, është sanksionuar një klauzolë e tillë, rrezikun nga Serbia, nuk duan ta shohin vetëm ata, që nuk e kuptojnë dhe e anashkalojnë me qëllim politikën kolonialiste dhe hegjemoniste të Serbisë ndaj Republikës së Kosovës.

Pra, shkurt dhe thjesht, nëse Kosova nuk bashkohet me Shqipërinë, ose nuk mbetet nën mbrojtjen e përhershme të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, por mbetet kështu si shetet i vetëm, atëherë,  alternativa e tretë është me rrezik të madh të shpërthimit të një lufte të re midis Kosovës dhe Serbisë. Që të mos ndodhë repriza e errët, e hidhur dhe tragjike e   shekullit të kaluar (1912-1999), Kosova nuk ka zgjidhje tjetër të statusit të saj politik të përherhshëm, o bashkim me Shqipërinë, o nën mbrojtjen e përhershme të Amerikës. Opcioni i tretë, mund të jetë me pasoja të rënda dhe të paparashikuara si për Kosovën, ashtu edhe për Shqipërinë, sepse Serbia, do të tentojë ta mbajë “edhe Kosovën, edhe Evropën”, kështu ka deklaruar presidenti i Serbisë, Boris Tadiq, pasi Këshilli i Evropës, më 1 marss 2012, unanimisht miratoi statusin e vendit kadidat të Serbisë në BE. Kështu thotë, edhe Kushtetuta e Serbisë, sipas së cilës “Kosova është pjesë e Serbisë”!?

Kosova, pa Shqipërinë, vetëm një eksperiment i përkohshëm shtetëror!

Pavarësisht se çfarë  përmbajnë deklaratat dhe intervistat e rezervuara të Ambasadorit të nderuar dhe të repektuar Christopher Dell ndaj bashkimit të Kosovës me Shqipërinë, me gjasë, as Amerika, e as Evropa Perëndimore (duke qenë se politika bëhet në afat të gjatë, jo vetëm sot për sot), nuk do ta pengojnë ribashkimin e  shqiptarëve brenda kufijve historikë të Shqipërisë Etnike mbase ky është një proces i pandalshëm, por shqiptarët, duhet të dijnë se si t’i qasen kësaj çështjeje të rëndësishme për fatin e tyre dhe për  ribërjen e shtetit të tyre të përbashkët-Shqipërinë Etnike, jo, KURSESI “Shqipërinë e madhe”, sepse ajo është një falsitet i shpifur dhe i trilluar nga kuazishkenca, nga politika, nga diplomacia dhe nga propaganda e Beogradit (1844-2012), që është mjeti më efikas për mbrojtjen dhe shpëtimin e Serbisë së Madhe, e cila është krijuar me copa të grabitura të territoreve shqiptare, hungareze dhe kroate etj., që nga Kongresi i Berlinit (1878).

Kush do të bindet në të vërtetën historike dhe gjeopolitike , le ta shikojë hartën e shteteve të Ballkanit, aty do të shohin se, nuk ekziston kurrëfarë “Shqipërie e madhe” ( e fabrikuar nga serbomëdhenjtë dhe aleaetët e tyre të sllavëve të Jugut të Ballkanit), por vetëm Serbia e Madhe, e formuar nga sipas “Naçertanie-s” së Ilia Garashanit dhe pasuesve të tij, siç ishin Stevan Moleviqi, Dostiej Obradoviqi, Jovan Cvijiqi, Vladan Gjorgjeviqi, Vaso Qubriulloviqi, Ivo Andriqi, Dobrica Qosiqi, Milorad Ekmeçiqi, Dimitrije Bogdanoviqi, Slobodan Milosheviqi…e shumë të tjerë.

Pyetja për disa pseudointelektualë, apolitikanë dhe adiplomatë në shkallë ballkanike, evropiane dhe ndërkombëtare, po, si mund të shpifin dhe të dakordohen me gënjeshtrat, me akuzat  dhe me aktpaditë e zeza të Serbisë se, gjoja dikur paskësha ekzistuar një “Shqipëri e madhe”, të cilën, edhe sot, shqiptarët po luftuakanë për ta “ringjallur” e saj?!

Kjo është PADEREJTËSIA dhe ofendimi më i madh, që po  u bëhet shqiptarëve, duke i shantazhuar, frikësuar dhe kërcënuar se, ata nuk e gëzojnë të drejtën të ribashkohen si një komb dhe si një  shtet i vetëm në Ballkan, ashtu sikurse të gjitha shtetet e tjera në rajon, por, duhet ta mbyllin gojën, dhe të pajtohen me statusin e tyre vasal nën sundimin e eger kolonial 100-vjeçarë serbosllav. Mirëpo. kjo padrejtësi, duhet të dalë para Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, sepse  shqiptarët e kanë të drejtën e vet historike dhe legjitime, që të jetojnë të bashkuar brenda kufijve natyrorë dhe gjeopolitikë të Shqipërisë Etnike, jo kursesi të “Shqipërisë së madhe”, të sajuar nga Serbia e Madhe-Piemonti i sllavëve të Ballkanit.

-Nuk ka “Shqipëri të madhe” në Ballkan, as nuk ka shqiptarë në Ballkan, që po veprojnë dhe, që  po kërkojnë ribashkimin e “Shqipërisë së madhe”, por ka vetëm një Shqipëri Etnike, e cila në çdo aspekt dhe element të saj, është ANTITEZË e “Shqipërisë së madhe”, të patentuar dhe të fabrikuar nga projektuesit dhe nga  zbatuesit e Serbisë së Madhe në Beograd. Kjo është e vërteta.

Prandaj, edhe Lëvizja Vetëvendosje, sikurse edhe të të gjitha lëvizjet dhe partitë e tjera politike shqiptare plotësisht (to the full extent) e gëzojnë të drejtën legjitime, që të kërkojnë ribashkimin e Kosovës me Shqipërinë. Këtë të drejtë, askush nuk duhet ta keqinterpretojë dhe ta falsifikojë (për interesa dhe qëllime të ndryshme politike, ekonomike a tregtare etj.), ashtu sikurse që po veprojnë në mënyrë orkestrale dhe tradicionale kuazishkenca, politika, diplomacia, propaganda, agjenturat e ndryshme  serbosllave, filosllave ballkanike dhe jashtëballkanike, sepse është e garantuar me të gjitha parimet dhe me normat e së drejtës ndërkombëtare, me konventat, rezolutat, deklaratat, protokollet dhe me Kartën e Kombeve të Bashkuara, si dhe me Kushtetutën në fuqi të Republikës së Shqipërisë.

ALN
Site Meter
Follow Us
Find us on Facebook